ražda krále Gonzaga - Dejvické divadlo.

Vražda Krále Gonzaga je mimořádným počinem Dejvického divadla. Představení je zajímavě koncipované. V první polovině dochází k fiktivnímu představování příběhu herců divadla. Posluchač má pochopit, co je v nich pravdivé a naopak (kupte si program a přečtěte si ho ještě před divadlem). Tato část je už sama o sobě zajímavá. Ve druhé polovině se děj změní a probíhá analogický příběh podle skutečnosti. Pokud jste četli knihu Jed pro Litviněnka, budete mít před sebou její divadelní zpracování, které je svou formou velmi dynamické a sugestivní.

Litviněnko byl poctivý agent FSB a jeden z osamělých bojovníků se zločiny vrcholných ruských představitelů, které se často odehráli ve spolupráci organizovaného zločinu a ruské tajné služby FSB (nástupkyně KGB). V obou z nich sloužil Vladimír Putin. V té první jmenované páchal zločiny v NDR (bývalé východní Německo, neboli sovětská okupační zóna) jako řadový nepříliš úspěšný agent. Po rozpadu SSSR se Putin krátce živil v Leningradě (dnešní Petrohrad) jako taxikář. Záhy se dal do polických služeb a vytvářil si kontakty mezi zločineckými strukturami. Dostoupal až na vrchol v žebříčku FSB a zahájil válku v Čečensku jako předseda vlády jmenovaný Jelcinem. V té době se s ním Alexandr Litviněnko potkal. Věřil, že Putin slouží Rusku a ne jen sobě … .

FSB řízená Putinem je podezřelá z organizování několika výbuchů obytných domů (v moskevské oblasti a Čečensku), ve kterých zahynuly stovky ruských a čečenských civilistů. To byl opravdu strašlivý zločin, který měl Putinovi posloužit jako falešná záminka k rozpoutání války v Čečensku. Na stejnou informaci ostatně ukazuje i filmový dokument Světci Putinovi. Tam jsou vidět dokonce autentické záběry z léta 1999, kdy se předseda ruské vlády Putin (bývalý velitel FSB) jede podívat na místo výbuchů, ze kterých falešně obviňuje Čečence. Tímto hrůzným činem si Putin zajistil cestu k získání prezidentské funkce.

 

K přečtení dále doporučujeme:

Petra Procházková (Deník N) – V klidu pije čaj, protože věří, že není určen k likvidaci: „Rusko vraždí jen za tří podmínek.“

Martin Novák (aktualne.cz) – Falešný masakr jako záminka k ruské invazi? Tvrzení připomíná výbuchy před 20 lety    (1)

Muž, který vyřešil vlastní vraždu. Bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko byl odpůrcem Putina, který jej nejspíš nechal zabít

 

ad (1) Patrušev je dnes předsedou bezpečnostní rady Ruska a jeden z mála lidí, kterým Putin důvěřuje. Kruh důvěry je jen pro pozvané (sou)druhy z KGB.

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika